Behandelopties

Een podotherapeut heeft verschillende behandelingen in huis welke ingezet kunnen worden om uw klachten te verhelpen. 

Podotherapeutische zolen/ podotherapeutische sportzolen

Als uw voetstand of looppatroon niet optimaal is kunnen podotherapeutische zolen uitkomst bieden. Podotherapeutische (sport)zolen kunnen worden ingezet om de voetstand en afwikkeling te corrigeren, compenseren of drukverdeling te optimaliseren. Met specifieke elementen en verschillende materialen worden de zolen individueel op uw voet aangemeten. De vorm, hoogte en plaats van de elementen wordt bepaald aan de hand van het uitgevoerde podotherapeutische onderzoek. De sportzolen bestaan uit een ander materiaal met speciale toplaag omdat de belasting dan hoger en intensiever is. 

shutterstock_1715837959

Manuele behandeling

Wanneer er een blokkade zorgt dat de voet niet goed kan functioneren zorgt dit soms voor problemen. Door het oplossen van blokkades in de voet en/of enkel kunnen de gewrichten weer vrij bewegen. Waardoor spieren en pezen weer optimaler kunnen samenwerken en het herstel van klachten sneller verloopt.

Om dergelijke blokkades op te kunnen heffen kan een manipulatietechniek gebruikt worden. Hierbij wordt met een snelle, korte beweging het vastzittende gewricht “los gemaakt” en kunnen de gewrichten ten opzichte van elkaar weer goed bewegen. Deze behandeling is vaak pijnloos en zeer effectief.

Orthesen

Afwijkende teenstanden kunnen worden gecorrigeerd of beschermd door op een maat gemaakte teenorthese. 

Deze orthese wordt tijdens de behandeling ter plekke op uw voet aangemeten. Drukplekken en/of wondjes kunnen hierdoor voorkomen worden.

unnamed

Medical taping

Medical taping kan ondersteunend worden ingezet bij het herstel van klachten. De tape kan op verschillende manieren worden gebruikt, met als doel het herstellend vermogen van het lichaam optimaliseren. 

shutterstock_430319746

Instrumentele (wond)behandeling

Bij een instrumentele behandeling worden ingegroeide nagels, diepe likdoorns of drukplekken behandeld en verwijderd. Hieronder valt ook de wondbehandeling bij patiënten met diabetes mellitus of reumatoïde artritis. 

shutterstock_1886485246

Nagelbeugel (orthonyxie)

Door een verkeerde vorm van de nagel, bijvoorbeeld een ronde of kromme nagel, kan deze ingroeien. 

Met behulp van een nagelbeugel kunnen we de vorm van de nagel beïnvloeden en de nagel goed uit laten groeien. Met een speciaal remanit draad wordt de beugel gevormd op uw nagel en vastgezet met gel. Door periodieke behandeling en het telkens strakker maken van de beugel groeit de nagel weer recht. 

shutterstock_1616443744

Schoenadvies

Een goed passende schoen is essentieel om prettig en zonder klachten te lopen. Schoenen hebben verschillende eigenschappen die goed moeten aansluiten bij uw voettype en looppatroon. Een goede schoen kan al veel klachten doen voorkomen of verminderen.

shutterstock_420804580

Schoenmodificaties of vilttechnieken

Soms is een kleine schoenaanpassing of drukverdeling nodig om de klachten te verminderen. Met vilt worden bepaalde drukplekken of wondjes tijdelijk ontlast waardoor genezing sneller verloopt. Met vilttechnieken zijn vele opties mogelijk.

unnamed

Oefenstof voor thuis

Rek-oefeningen, massage-oefeningen of adviezen met betrekking tot belasting kunnen helpen om de klachten sneller te verminderen. De podotherapeut kan u oefeningen mee geven voor thuis om deze dagelijks te herhalen. 

shutterstock_426502441