Specialisaties

Wat is podotherapie?

Podotherapie is een wettelijk erkend beroep en staat beschreven in de wet BIG onder artikel 34. Dit betekend dat de ‘podotherapeut’ een beschermd beroep is en dat deze titel alleen gedragen mag worden door personen die de 4-jarige HBO opleiding podotherapie hebben afgerond.
Als podotherapeut behandel ik voetklachten in de breedste zin van het woord. Klachten kunnen ontstaan door een verkeerde stand van de voeten, biomechanische problemen of verkeerde afwikkeling.
Vaak zien we klachten hogerop in het lichaam(enkel, knie, heup of lage rug) die ontstaan door een verkeerde functie van de voet. Daarnaast behandeld de podotherapeut afwijkende teenstanden, ingegroeide nagels, drukplekken of eeltvorming. Het doel van de behandeling is het oplossen, compenseren of verminderen van factoren die uw klachten in de hand werken.

(Sport)Podotherapie

Sport-podotherapie is een specialisatie van de reguliere podotherapie. Een sport-podotherapeut heeft meer kennis van diverse sporten, sportblessures en beweegketens. Tijdens het onderzoek wordt gezocht naar de oorzaak van de blessure, hoe beweegt het lichaam en welke factoren spelen een rol? (denk hierbij aan schoenen, ondergrond en intensiviteit van het sporten.) Al deze factoren samen kunnen leiden tot een blessure. Op basis van het onderzoek kan de sportpodotherapeut een behandeling starten, bijvoorbeeld met behulp van podotherapeutische sportzolen, (medical) taping, (sport)schoenadvies of een samenwerking met de fysiotherapeut.

Kwaliteit waarborging

Om de wettelijk erkende titel ‘podotherapeut’ te mogen blijven dragen moeten podotherapeuten aan een groot aantal kwaliteitseisen voldoen. Uw podotherapeut is ingeschreven in het Kwaliteitsregister voor Paramedici. Dit betekend dat er iedere 5 jaar een herregistratie plaatsvind, welke alleen voldaan wordt als de podotherapeut voldoende werkervaring heeft en voldoende bij- en nascholingen gevolgd heeft. Hiermee bent u als patiënt verzekerd van de beste zorg. Daarnaast is uw podotherapeut aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten.

nvvp klein