Hier vindt u een overzicht van veel gestelde vragen. Heeft u een andere vraag? Bel of mail gerust, wij beantwoorden uw vragen graag.
Een podotherapeut is een door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wettelijk erkende en beschermde titel. Een podotherapeut staat genoteerd in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG), artikel 34. Een podotherapeut is in het bezit van een hbo-bachelor, verkregen na het volgen van een 4 jarige hbo-opleiding. De titel podoloog of (register)podoloog is niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS, het wordt een vrij beroep genoemd en valt onder het ministerie van Economische zaken. Dit betekent dat iedereen deze titel mag dragen. Vaak hebben deze beroepsbeoefenaren wel een gedegen opleiding of cursus gevolgd. Het kan echter ook voorkomen dat iemand die bijvoorbeeld in een schoenwinkel werkt, zonder opleiding zich podoloog noemt.
De vergoedingen voor podotherapie verschillen per zorgverzekering. De meeste verzekeraars vergoeden podotherapie geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. U kunt dit nakijken in uw polis of navragen bij uw verzekeraar. Voor een overzicht van de vergoedingen kunt u ook kijken op www.podotherapie.nl/vergoedingen. Hier vindt u meer informatie per zorgverzekeraar.
Per 1 januari 2012 is de podotherapeut direct toegankelijk, dit betekend dat u geen verwijzing van de huisarts nodig heeft om een afspraak te plannen. Heeft u een verwijzing gekregen van uw huisarts dan is dit alleen maar prettig. Als u geen verwijzing heeft zal de podotherapeut tijdens uw intake gesprek een korte screening doen om de zogenoemde ‘rode vlaggen’ in kaart te brengen.
- Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID kaart of rijbewijs)
- Uw zorgpas
- Een verwijsbrief van uw huisarts of specialist (indien u die gekregen heeft, dit is niet verplicht)
- Schoenen die u vaak draagt. Bijvoorbeeld uw werkschoenen, wandelschoenen of sportschoenen.
(wanneer u klachten tijdens het sporten ervaart)
- Eventueel uw oude steunzolen of eerder gemaakte hulpmiddelen.
De eerste keer dat u bij een podotherapeut komt, zal er een uitgebreid intake gesprek plaatsvinden. Hierin worden uw klachten volledig in kaart gebracht. Daarna wordt door klinisch onderzoek de oorzaak van uw klachten achterhaald. Denk hierbij aan een loopanalyse, functioneel onderzoek en aanvullende beeldvormende technieken. Aan de hand van de verkregen gegevens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld.
Uw factuur wordt verwerkt door Infomedics. In de meeste gevallen stuurt Infomedics de factuur direct naar uw zorgverzekeraar, daar wordt de vergoeding waar u recht op heeft verrekend met de factuur. Wanneer er een restbedrag overblijft zult u deze via infomedics per mail of post thuis ontvangen. Wanneer uw verzekeraar geen samenwerking heeft met Infomedics krijgt u de volledige factuur thuis. Deze kunt u dan als nog zelf indienen bij uw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar betaald de vergoeding waar u recht op heeft aan u terug. U kunt uw vergoeding bekijken op www.podotherapie.nl/vergoedingen
Nee, in principe niet. Alleen als een pedicure een bepaalde behandeling niet meer kan, durft of mag uitvoeren, zal een podotherapeut de behandeling overnemen. Bijvoorbeeld bij flink ingegroeide teennagels of wonden bij diabetes of reuma patiënten.
Een podotherapeutische zool gaat over het algemeen twee tot drie jaar mee. Het is wel aan te raden ieder jaar op controle te komen om o.a. de status van de podotherapeutische zool te bekijken. Het kan nodig zijn de podotherapeutische zool van een opknapbeurt te voorzien door bijvoorbeeld de bovenlaag te vervangen. Hoe lang een podotherapeutische zool meegaat, hangt af van de intensiteit en de omstandigheden van het gebruik. Ook de mate waarin u transpireert en de hardheid van de materialen die zijn gebruikt beïnvloeden de levensduur van de podotherapeutische zool.
Nee, voetbadjes worden ten zeerste afgeraden bij wondjes of ontstekingen aan de voeten. Dit geldt met name voor mensen met diabetes, reumatoïde artritis en/of doorbloeding problemen.
Voetbadjes hebben een verwekend effect op de huid, hierdoor kunnen bepaalde bacteriën zich sneller vermenigvuldigen. Bij een ingegroeide nagel wordt de huid rondom verweekt waardoor de nagel uiteindelijk nog makkelijker in groeit. Wat kunt u wel doen? 2x per dag druppelen met betadine of sterilon druppels in en rondom de nagelwal waar de ontsteking zit. Of maak een afspraak bij de podotherapeut.