Diabetespodotherapie

De diabetische voet

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen de aandoening diabetes, ook wel suikerziekte genoemd. Ongeveer één op de vier mensen met diabetes krijgt te maken met voetproblemen. Diabetes is een stofwisselingsziekte, het lichaam kan zelf de bloedsuikerspiegel niet meer binnen de normale grenzen houden. Een hoge suikerwaarde noemt men een hyper en een lage noemt men een hypo. Doordat te hoge suikerwaardes de bloedvaten en zenuwen aantasten, kan dit gevolgen hebben bij het ontstaan van voetproblemen en/of wonden. Hieronder worden de meest voorkomende voetproblemen bij diabetici nader toegelicht.

Gevoelsstoornis (neuropathie) 

De zenuwen in het lichaam zorgen ervoor dat u kunt voelen (pijn en temperatuur), dat u uw spieren kunt aansturen en daardoor goed kunt bewegen. Maar ook dat u kunt zweten en dat uw huid in goede conditie blijft. Door een te hoge bloedsuikerspiegel kan het zijn dat uw zenuwen minder goed gaan werken, met als gevolg dat het gevoel minder wordt (neuropathie). Hierdoor voelt u mogelijk een steentje in uw schoen niet, waardoor huidbeschadigingen/wondjes kunnen ontstaan.

Vaatproblemen (angiopathie) 

De bloedvaten zorgen ervoor dat voedingsstoffen en zuurstof het lichaam binnenkomen en dat afvalstoffen het lichaam verlaten. Een goede doorbloeding zorgt ook dat een wondje goed en snel herstelt. Bij diabetespatiënten kan het zijn dat de bloedvaten minder goed werken. Hierdoor kunt u pijnklachten krijgen tijdens het lopen (vaak kuitkrampen). Ook kan het gebeuren dat de wondgenezing vertraagt waardoor er sneller infecties ontstaan.

Gewrichtsverstijving (limited joint mobility) 

Bij mensen met diabetes kunnen de kapsels rondom gewrichten stijver worden, waardoor voeten minder goed kunnen bewegen. Doordat de voeten minder goed kunnen bewegen, verplaatst de druk onder de voet naar andere delen. Hier kunt u eeltvorming, likdoorns of zelfs blaren van krijgen. Wat in combinatie met een verminderd gevoel of verslechterde doorbloeding voor grote problemen kan zorgen.

Jaarlijks voetonderzoek

Een voetafwijking, een verminderd gevoel of een verminderde doorbloeding kan op den duur zorgen voor problemen aan uw voeten. Daarom is een jaarlijks voetonderzoek bij de podotherapeut erg belangrijk. De podotherapeut onderzoekt of er sprake is van gevoelsstoornissen(neuropathie) en/of er problemen zijn met de doorbloeding. Ook wordt er gekeken of uw afwijkingen heeft aan uw huid of nagels en wordt er onderzocht of er drukplekken aanwezig zijn. Als laatst worden uw schoenen beoordeeld op pasvorm en grootte.

Aan de hand van het jaarlijkse voetonderzoek stelt de podotherapeut een zorgprofiel vast. Dit zorgprofiel omvat het pakket aan voetzorg en (pedicure)behandelingen die vanwege uw diabetes nodig zijn om wonden te voorkomen.